“Apucaturile” omului modern

joi, 11 iunie 2009


Factorul catalizator al aparitiei comportamentului “modern” a fost cresterea densitatii populatiei, si nu vreo mutatie genetica care ar fi influentat capacitatile cerebrale, cum se credea. Teoria este sustinuta intr-un articol publicat in Science de un grup de cercetatori de la University College din Londra.
"Omul modern exista de cel putin 160.000-200.000 de ani, dar pana in urma cu circa 90.000 de ani nu exista nicio atestare arheologica a unor tehnologii care sa mearga dincolo de instrumentele de baza realizate din piatra”, a explicat Stephen Shenna, seful echipei de cercetare. In opinia acestuia, prin comportament modern se intelege un salt radical in complexitatea tehnologica si culturala, care face unica specia umana, si cuprinde comportamentul simbolic, precum arta abstracta si realista, decorarea trupului cu cochilii sau tatuaje, aparitia instrumentelor muzicale, si a unor tehnici mai sofisticate de vanatoare.
In Europa si in Asia medio-orientala progresul tehnologic a explodat in urma cu aproximativ 45.000 de ani, dar acelasi lucru nu s-a manifestat si in Extremul Orient, sud-estul asiatic si in Australia decat mult mai tarziu, in pofida prezentei umane, a mai precizat cercetatorul. “Multe caracteristici ale comportamentului uman modern, inclusiv prima arta abstracta, se regasesc cu 90.000 de ani in urma, dar in urma cu 65.000 de ani par sa dispara pentru a reaparea acum 40.000 de ani”.
Utilizand estimari genetice cu privire la dimensiunile populatiilor din trecut, cercetatorii au reusit sa demonstreze ca in Africa sub-sahariana, Europa si Orientul mijlociu, densitatea populatiei era similara atunci cand comportamentul modern a aparut prima oara in fiecare dintre aceste zone.
Sursa: Le Scienze
Share this article :

0 comentarii:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Copyright © 2013. Descopera - All Rights Reserved
Template Created by Descoperi
Proudly powered by Blogger