Castorii se intorc in Marea Britanie

duminică, 7 iunie 2009


rindu
Un ambitios – si controversat – program de reintroducerea a castorului european in Marea Britanie a inceput prin aducerea a 11 exemplare din Norvegia si eliberarea lor intr-o padure din Scotia.
Cei 11 castori au fost instalati in vizuini artificiale, iar evolutia lor va fi urmarita atent, in urmatorii cinci ani, de catre oamenii de stiinta implicati in proiect. Acestia vor putea afla, astfel, daca planul de a reintroduce pe scara larga castorii in Marea Britanie are sanse de reusita.

Proiectul, desfasurat de Scottish Wildlife Trust si Royal Zoological Society of Scotland, urmareste studierea felului in care castorii s-ar putea adapta la mediul natural din Scotia si impactul pe care l-ar putea avea asupra mediului.

Proiectul este criticat in special de asociatiile de pescari, care considera ca reintroducerea castorilor ar avea un efect drastic asupra raurilor, afectand populatiile de pesti si pescuitul.

Castorul european (Castor fiber), raspandit candva pe o mare parte a continentului, a disparut din multe tari ale Europei, fiind vanat pentru blana si pentru secretia odoranta - numita castoreum – despre care se credea ca are proprietati medicinale. In Marea Britanie, castorul a disparut de peste 400 de ani, iar in Romania – in secolul al XIX-lea. In 1998 s-a incercat reintroducerea lor, in judetul Covasna.

Sursa: BBC News
Share this article :

0 comentarii:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Copyright © 2013. Descopera - All Rights Reserved
Template Created by Descoperi
Proudly powered by Blogger