Meduzele ascund un adevar tulburator
vineri, 19 iunie 2009
Ignorate de stiinta timp de zeci de ani, enigmaticele celenterate ( familie din care fac parte meduzele) au inceput sa le ridice tot mai multe intrebari cercetatorilor, care studiindu-le au constatat serioase lacune in informatiile lor referitoare la originile diversitatii vietii.
Fascinantele creaturi marine le-au amintit oamenilor de stiinta ca aproape tot ceea ce cred ca stiu despre evolutie poate fi rasturnat intr-un moment. Desi potrivit morfologiei lor, meduzele sunt in aparenta animale simple, fara axa bilaterala fata - spate, cele mai recente studii sugereaza o complexitate nebunuita pana acum a acestor organisme.
Ele poseda genele responsabile de trasatura bilaterala, doar ca nu le utilizeaza. Sau le folosesc, dar pentru a le specializa creierele intr-o maniera foarte subtila.
Acest lucru i-a condus pe oamenii de stiinta la ideea ca familia celenteratelor este de fapt descendenta din organisme mai complexe, bilaterale, adoptandu-si ulterior, pe cale evolutiva, forma mai simpla.
Asadar, in timp ce stramosul comun al celenteratelor a stabilit trecerea de la buretii de mare la organismele bilaterale, ele au continuat sa evolueze intr-o directie proprie pana au devenit meduzele pe care le stim astazi.
Pentru noi oamenii, cea mai nelinistitoare parte este aceea ca genele in discutie sunt identice cu cele prezente la toate vertebratele.
Deci cateva din trasaturile atribuite in general corpului vertebrat ar putea fi in realitate mult mai vechi decat se credea. Iar tulburatorul adevar este acela ca prin simpla lor existenta meduzele contrazic ideile deja stabilite vis-à-vis de evolutie si ne arata ca mai avem multe lucruri de invatat pana sa accedem la adevarul stiintific.
0 comentarii:
Speak up your mind
Tell us what you're thinking... !