Furtuna solara puternica in 2013. Este Pamantul in pericol?

duminică, 24 martie 2013

 

Oamenii de stiinta se asteapta la o furtuna solara puternica, avand in vedere faptul ca anul acesta se va inregistra varful ciclului solar de 11 ani. Ei nu stiu insa cand se va petrece acest eveniment major. 

  Specialistii in domeniu nu pot estima nici daca Pamantul se va afla pe traiectoria acestei eruptii solare puternice. Conform inquisitr.com, activitatea solara a ramas la un nivel scazut in primele luni ale anului curent.

 "Evenimentul Carrington", un record al istoriei

   In aceasta toamna este asteptat varful activitatii solare din ciclul de 11 ani. Specialistii NASA si cei din domeniul meteorologiei, din SUA, sunt de parere ca este posibil sa ne confruntam cu evenimente destul de puternice ca intensitate. Eruptiile solare provin de la petele care sunt prezente pe Soare, specialistii avertizand ca sistemul de transport al energiei electrice poate avea mult de suferit in aceasta situatie.

   In 1859 s-a petrecut un eveniment solar de o intensitate foarte mare, el fiind cunoscut drept "Evenimentul Carrington". Denumirea a fost data dupa numele unui cercetator britanic care a studiat impactul ejectiilor de masa coronala asupra Pamantului. Ceea ce s-a petrecut in 1859 a reprezentat cel mai puternic fenomen de acest fel din istorie, de cand astfel de masuratori sunt inregistrate.

  Ce s-a intamplat cu planeta noastra in 1859

   In 1859, Pamantul a primit din plin lovitura data de Soare printr-o furtuna geomagnetica. Forta cu care eruptia solara a lovit atmosfera Terrei a fost incredibila. Liniile telegrafice existente atunci au luat foc, la fel intamplandu-se si cu hartiile de pe birourile celor care lucrau ca telegrafisti. Daca asa ceva s-ar intampla astazi, viata oamenilor s-ar schimba mult in rau si ar deveni mult mai grea.

  Scenariul posibil al catastrofei

   Cateva continente ar putea ramane in intuneric total. Mari probleme ar putea avea si masinile care au calculatoare de bord, aceste componente urmand a fi arse. Transportul public va fi si el grav afectat, iar hrana nu ar mai fi de ajuns in magazine. Ingrijirea medicala si medicamentele nu ar mai fi acordate pacientilor, iar multi vor avea de suferit daca acest scenariu va avea loc.

   Niciun echipament electronic din fabrici, spitale, locuinte si magazine nu ar mai functiona, totul ducand la amplificarea problemelor. Perioada de timp necesara pentru efectuarea reparatiilor ar fi imensa. Drept rezultat, lipsa elementelor celor mai importante pentru viata oamenilor ar conduce la probleme sociale si chiar la conflicte. Asadar, o megaeruptie solara poate insemna un adevarat dezastru pentru omenire.


Sursa Ziare.com
Share this article :

0 comentarii:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Copyright © 2013. Descopera - All Rights Reserved
Template Created by Descoperi
Proudly powered by Blogger