Implant wireless cât un plasture, detectează cu ore înainte iminenţa unui infarct

miercuri, 20 martie 2013

Un grup de cercetători elveţieni au creat un implant medical de forma unui plasture ce măsoară doar 14 mm lungime, capabil să facă analize de sânge în timp real şi să transmită parametrii monitorizaţi unui smartphone aflat în posesia pacientului. În acest mod, utilizatorul îşi poate verifica în orice moment starea generală de sănătate iar la detecţia simptomelor care anunţă iminenţa unui infarct este avertizat cu câteva ore înainte, putând lua măsuri pentru creşterea şanselor de supravieţuire.

Descris ca fiind cel mai mic implant medical cu senzori multipli creat vreodată, chip-ul realizează detecţia anumitor moleculele din sângele organismelor vii, care semnalează instalarea unor condiţii medicale periculoase. Spre exemplu, în stadiile incipiente ale instalării unui infarct porţiunea din cord afectată eliberează în fluxul sanguin un exces din molecula numită troponină, care semnalează apariţia necrozei miocitelor (muşchiul inimii) cauzată de trombozarea uneia sau mai multe artere responsabile de oxigenarea inimii. Cu ajutorul implantului de forma unui plasture cu nicotină, bolnavii de inimă pot fi avertizaţi de iminenţa unui infarct cu 3 - 4 ore înainte de instalarea fazei acute, cu risc iminent pentru viaţa pacientului.

Potrivit lui Sandro Carrara, unul din liderii echipei de la Institutul Federal de Tehnologie din Elveţia, dispozitivul compus dintr-un microcip cu senzori şi modul de comunicaţie bluetooth poate detecta prezenţa în sânge a până la 5 substanţe diferite cu precizia unui test de sânge tradiţional, fără a necesita prelevarea unor probe de sânge şi analize complexe cu echipamente de laborator. În schimb, parametrii monitorizaţi pot fi observaţi în timp real cu un smartphone pe care rulează o aplicaţie specializată.

Implantul aflat încă fază de testare pe pacienţi umani şi animale de laborator ar putea fi aprobat pentru uz medical în următorii 4 ani. Odată cu demararea producţiei de masă, costul estimat la mai puţin de 1 dolar pentru un implant ar putea încuraja adoptarea rapidă în medicină, ca o modalitate rapidă şi eficientă pentru monitorizarea stării de sănătate a pacienţilor.

Sursa : go4it.roShare this article :

0 comentarii:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Copyright © 2013. Descopera - All Rights Reserved
Template Created by Descoperi
Proudly powered by Blogger