Robotii, cei mai buni prieteni ai omului

duminică, 7 iunie 2009


In laboratoarele Universitatii din Pisa, o echipa de cercetatori coordonata de Antonio Bicchi, profesor de robotica la facultatea de Inginerie, proiecteaza roboti industriali (si in viitor si domestici), capabili sa lucreze in conditii de extrema siguranta alaturi de oameni.
Proiectul de cercetare se intituleaza Phriends (acronim al Physical Human-Robot Interaction: depENDability and Safety) si la nivel mondial este primul concentrat pe siguranta interactiunii dintre om si masina. Obiectivul? Construirea unei generatii de roboti care, gratie unor “artificii” hardware si software, pot lucra cot la cot cu oamenii, ferindu-i pe acestia din urma de accidente de munca, provocate de utilizarea inadecvata a unor materiale sau substante.

Primele prototipuri au fost deja construite si sunt gata sa mearga in fabrici. Altele se vor naste peste putin timp. Potrivit lui Antonio Bicchi, noile masinarii nu numai ca dispun de software-uri capabile sa studieze miscarile in cel mai sigur mod, dar sunt realizate si din materiale moi. “Folosim elemente electromecanice si polimeri care impreuna formeaza muschi artificiali asemanatori cu cei ai omului, inofensivi in caz de coliziune”, a explicat el. Desi toate standardele de siguranta internationala preved in clipa de fata o separare rigida intre masini si oameni, viitorul productiei merge insa in directia opusa, mai crede profesorul de robotica. “Fiintele umane vor fi tot mai apropiate de roboti, iar acestia vor trebui sa fie tot mai inteligenti si mai siguri”.

Sursa: Corriere della Sera
Share this article :

0 comentarii:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Support : Copyright © 2013. Descopera - All Rights Reserved
Template Created by Descoperi
Proudly powered by Blogger